ALECS NASTOIU

In luna martie, la Carturesti, a avut loc FABRICA DE SCURT METRAJE, eveniment care si-a propus sa promoveze filmul de scurt metraj si la care revista ArtClue a fost partener media. Cine este  SPUNE PE SCURT si ce isi propune veti afla din discutia pe care am purtat-o cu directorul Festivalului international de scurt metraje, Alecs Nastoiu.

Cand a inceput proiectul Spune pe scurt? Si care au fost membrii fondatori?
Proiectul a inceput in 2008, si s-a materializat in mai 2009 cu primul festival online de scurt metraje din Romania. Membrii fondatori sunt Alecs Nastoiu si Corina Marinescu.  Alecs este regizor de film, licentiat in cadrul UNATC Bucuresti, iar Corina este licentiata in managementul turistic si comercial. Impreuna au pus bazele unui festival de film, care incearca sa devina cel mai important mediu de promovare a scurt metrajelor in tara.

Vezi mai multe din Cinema, movie trailers pe 220.ro

Cum ati gasit acest nume, Spune pe scurt?
Numele de Spune pe Scurt (Short to the Point) a venit abia dupa o serie de zeci de incercari. Ne doream un nume care sa transmita un mesaj, care sa aiba legatura cu filmele de scurt metrraj, care sa evidentieze cat mai clar activitatea pe care o desfasuram.  Intr-un final s-a ajuns la “Spune pe scurt”.

Spune pe scurt cuprinde mai multe subproiecte pe care le-ati demarat anul trecut. Care sunt acestea?
Fabrica de scurt metraje – proiectii lunare de film de scurt metraj in mai multe orase din tara.
Kara Film Fest – singurul festival de scurt metraj pentru copii din Romania
Zidurile spun povesti – turneu in mai multe orase din Romania, cu filme proiectate pe zidurile unor cladiri din centrele istorice.
Workshop cinematografic pentru copii si adolescenti.
Se vor adauga si alte proiecte, pe care le vom anunta insa la timpul potrivit.

Carui tip de public i se adreseaza?
Noi am pornit cu un public target de tineri cu studii superioare, pasionati de film si cultura. Dupa turneul prin 29 de orase pe care l-am desfasurat in anul 2009, ne-am dat seama ca publicul tinta cuprinde si categorii de varsta de peste 35 de ani. Am avut spectatori (spre bucuria noastra) cu varste cuprinse intre 12 si 70 de ani.  Prin evenimentele pe care le organizam (ne referim aici  in special la ZIDURILE SPUN POVESTI) vrem sa dam sansa oricui sa aiba acces la aceste filme care au un statut incert pentru unii (ex: am primit in turneu diverse intrebari de genul: ce filme puneti voi? Seriale? Reclame?  )

In toamna lui 2009, ati realizat cel mai lung turneu al unui Festival de Scurt Metraje (in 29 de orase). Care a fost reactia publicului?
Cunoscatorii au fost foarte receptivi. Curiosii ne intrebau daca proiectam reclame sau seriale, sau cum incap 18 filme in 4 ore… In Caransebes am ajutat la redeschiderea (doar pentru o zi) a cinematografului local, inchis de peste 15 ani. 80% din cei 600 de spectatori prezenti  nu au mai pasit pana atunci intr-un cinematograf.  In concluzie, turneul PSUNE PE SCURT a deschis apetitul oamenilor pentru filme de scurt metraj. Si noi asta incercam acum, sa ajungem lunar in cat mai multe orase din tara.

Ce atuuri are un festival online de scurt metraj ?
In primul rand este o sala de cinema cu numar nelimitat de spectatori. In al doilea rand  festivalul online de scurt metraje SPUNE PE SCURT da posibilitatea oamenilor sa vada filme in orice moment al zilei, timp de 3 saptamani. In al treilea rand oamenii pot vota si isi pot exprima parerile legate de filmele participante chiar pe site-ul festivalului.  In rest atuurile sunt legate de filmmakerii neprofesionisti care au posibilitatea sa filmeze chiar cu telefonul mobil.

Ce perspective au participantii la proiectul Spune pe scurt ?
Cei care participa cu filme la proiectele SPUNE PE SCURT beneficiaza in primul rand de o promovare masiva a scurt metrajului lor in tara si in strainatate. Spre deosebire de celelalte festivaluri de scurt metraj din tara, noi dam posibilitatea cineastilor sa fie apreciati sau criticati in 30 de orase, pe tot parcursul anului, pe internet si la TV.

Poveste-ne despre sprijinul pe care il aveti in Romania pentru realizarea acestui proiect
Momentan sprijinul vine din partea celor care promoveaza arta si cultura (online sau in presa).

 

A.C