ALINA CRISTESCU, Galeria Calina

Galeria Calina din Timisoara este in miezul faptelor si in mijlocul tinerilor artisti. Fondata in 2007, are deja o prezenta incontestabila si recunoscuta pe piata romaneasca de arta, o marca bazata pe coerenta si stil. Mai mult decat alte galerii de prestigiu, Calina experimenteaza cu expozitii indraznete constituindu-se intr-un atuu pentru orice portofoliu de artist. Aceste lucruri le-am confirmat in interviul pe care a avut amabilitatea sa ni-l ofere dna Alina Cristescu.

In primul rand, de unde provine numele Galeria Calina?

Vine dintr-un joc de cuvinte. Sorina Jecza  cauta impreuna cu  prietenele  ei  un  cuvant care sa ma reprezinte. Asa  s-a nascut CALINA , numele meu prescurtat si tot odata o trasatura de caracter  ce mi se potriveste. Zic ele ….

Cand v-ati inceput activitatea si ce anume v-a determinat sa fondati o galerie?

Galeria  a fost inaugurata in februarie 2006, dar ea  fiinteaza in gandurile si dorintele mele de la varsta de 20 de ani.

La ce criterii trebuie sa corespunda un artist pentru a fi expus in spatiul dvs?

Originalitate,creativitate, dorinta de cunoastere,  tinerete in spirit si puterea de a-si asuma riscuri.

Cum va raportati la tinerii artisti?

Sunt  o gura de aer proaspat , ridica sprancene si semne de intrebare…

Care este renumele galeriei in tara?

Am avut o deosebita surpriza, cand recent, la invitatia dlui.Radu Boroianu de la Galeriile Artmark, am fost la Bucuresti si am constatat ca numele galeriei  si actiunile ei mi-au luat-o inainte, erau bine cunoscute si apreciate  de galeristi din toata tara.

Numiti cateva evenimente de succes in ultimul an…

Eu cred ca toate expozitiile  au fost deschise cu succes.

Care sunt elementele de diferentiere dintre dvs si celelalte galerii care activeaza pe piata romaneasca?

Galeria Calina functioneaza  dupa principiile unei galerii de arta contemporana profesioniste.

Ce evenimente promovati in cadrul fundatiei Calina?

Deocamdata fundatia  s-a concentrate pe bunul mers al galeriei, dar suntem interesati de atragerea copiilor si a celor foarte tineri in programele noastre.

Cum vi se pare dinamica pietei de arta din Romania?

Cred ca  tinerii artisti romani vor avea ceva de spus.

Care sunt proiectele pe care le veti aborda in 2009?

Anul 2009 este dedicat  in intregime tinerilor artisti din Romania. Am lansat un  program numit “Exprima –te prin arta : dinamism si diversitate culturala cu tineri artisti” si am selectat in urma unui concurs deschis 13 artisti  care beneficiaza fiecare de o expozitie in spatiul galeriei.Proiectul este in plina derulare .

In organizarea unei expozitii apar tot felul de elemente imprevizibile… De care va amintiti cu placere?

Cu placere sau cu emotie? Pentru ca montarea fiecarei expozitii aduce  emotii si situatii inedite.. Imi amintesc stupoarea care m-a cuprins cand am intrat in galerie a doua zi dupa ce am panotat expozitia unei artiste din Bucuresti , si am descoperit ca instalatia pe care o facuse  din cutii si ziare vechi a fost frumos stransa, aliniata si impacheteta de catre doamna care a facut curatenie…  

 

Site web: www.calina.ro