BANKSY – wanted, dead or alive !

Pana nu demult, Banksy era vanat de politia britanica. Din ce motiv? Explicatia e complexa si are multe aspecte ca insasi viata si poate fi chiar ilustrata:

Banksy este deci autorul lucrarilor de mai sus. Si al altor lucrari de acelasi gen executate folosind tehnica grafitti-ului sau, de cele mai multe ori, cea a stencil-ului, in traditia francezului Blek le Rat. Artistul pacatuieste prin exces de creativitate si umor, infractiuni comise de obicei pe strazile si cladirile oraselor britanice, germanice, hispanice si incadrabile in categoria urban art.

L-ati vazut cumva pe Banksy?

Unii zic ca da si ne dau chiar si cateva semnalmente de genul: use your imagination!

Cand vine vorba despre identitatea reala a lui Banksy controversa capata accente astronomice, la propriu, fiind similara cu dezbaterile despre viata pe Marte sau aterizarea omului pe Luna. Numele lui real e Robert Banks sau Robin Gunningham? E o persoana sau o marca sub care activeaza mai multi artisti? Parerile sunt impartite iar camerele video continua sa vegheze in peisaj in aflarea adevarului:

Indiferent de datele lui biografice, Banksy este un artist prolific care a capatat tot mai multa pondere in lumea artei contemporane, fiind vandut in ultimii ani la preturi de sute de mii de euro. Cu toate acestea, unii critici considera ca lucrarile artistului nu fac gaura in pamant. Tot ce e posibil. Dar un lucru e cert: lucrarile lui fac gaura-n zid:


Desen in trompe l’oeil executat pe bariera israeliana din Bethleem

Indiferent de ce spun autoritatile din lumea artei sau cele din lumea profana, Banksy continua sa-si lase amprenta atat de concret pe zidurile marilor orase. El este in permanenta fidel conceputului care da si titlul uneia din cartile sale: Existencilism. Chit ca, uneori, aceasta fidelitate invizibila se sprijina pe o infidelitate vizibila:

Valentina Tirlea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *