BARBARA HUSAR

Barbara Husar este o artista de origine austriacă ce cultivă sistematic distanţarea faţă de originile sale culturale europene, nu doar în plan simbolic ci si la propriu, petrecându-şi o bună parte din timpul anului printre beduinii din Peninsula Sinai. Această practică aparent stranie pentru citadinul iubitor de confort a devenit o experienţă foarte fertilă, stând la baza unei serii de proiecte artistice reunite sub denumirea DATA EXCHANGE şi concretizate în multiple expoziţii în marile oraşe europene, cea mai recentă fiind DATA EXCHANGE – 09 de la galeria Atelier 35 din Bucureşti. Denumirea expoziţiei ne lasă să ghicim tema principală a acestui proiect de anvergură: mecanismele comunicării. Ceea ce nu putem ghici din titlu însă este legătura dintre tema schimbului de informaţii şi simboluri cum sunt catarama, friteuza sau cordoanele ombilicale, integrate artistic în adevărate organisme multimedia. Câteva din secretele acestei abordări ne-au fost dezvăluite de artista însăşi.

Eşti ceea ce se poate numi „un artist multimedia”. Opera ta constă în artă fotografică, dar şi în desene, mixed media, grafică, proiecţii video. Ce te determină să recurgi la o asemenea varietate de mijloace de expresie ?

Încerc să găsesc mediul de expresie cel mai adecvat pentru informaţia pe care vreau s-o transmit.
Fiecare lucrare începe sub forma unui desen, iar de acolo caut cea mai puternică formă de expresie existentă într-un mediu. Adeseori, lucrările media interacţionează în cadrul unor instalaţii mai mari, se sprijină reciproc. Eu le numesc organisme multimedia, dar pot fi luate şi autonom. Folosirea unor mijloace cât mai variate permite abordări diferite, iar pentru mine este o ocazie să explorez temele alese din mai multe perspective şi în mai multe straturi.

Arta ta fotografică este foarte specială întrucât fotografiei în sine îi mai adaugi întotdeauna un „external touch”. Poţi să ne spui mai multe despre tehnica ta?

Întrucât îmi prelucrez pozele cu ajutorul creioanelor şi acuarelelor pot transmite mai mult din percepţiile mele individuale subiective. Cele mai multe din aceste fotografii sunt integrate în lucrările mele video, acesta fiind de fapt scopul lor iniţial.

Expoziţia ta actuală de la galeria Atelier 35 include fotografii pe care le-ai făcut în deşert, printre beduini. Cum a apărut interesul tău pentru lumea beduinilor?

În 1996, am cunoscut un trib de pe insula Sinai şi de atunci îmi petrec în fiecare an o perioadă de timp alături de ei. Îmi place simplitatea. Să trăiesc o vreme în jurul focului şi în mijlocul naturii, în deşert îmi lărgeşte foarte mult orizontul.

Am înţeles că ai propria ta turmă de capre acolo. Este adevărat?

Da, am o turmă de capre acolo pe care o îngrijeşte o bătrână beduină. Colectez cordoanele ombilicale ale iezilor. Este o parte din procesul DATA EXCHANGE.

Care a fost cea mai dificilă experienţă de care ai avut parte în perioadele petrecute printre beduini?

Pentru mine a devenit foarte dificil să mă acomodez atunci când mă întorc în Europa. De fiecare dată e din ce în ce mai dificil. Nu este vorba că nu vreau să mă întorc, dar fiecare sejur petrecut printre beduini mă ajută să înţeleg mai bine viaţa lor şi să explorez sciziunea enormă dintre cele două culturi atât de diferite, ceea ce nu e aşa de uşor de integrat în propriul sistem.

Titlul expoziţiei tale actuale – “Data exchange – phase 09”- anunţă explicit o temă majoră a creaţiei tale, şi anume transferul de informaţie, mecanismele de comunicare. Foloseşti imaginea beduinilor ca un simbol al unei comunicări mai autentice în contrast cu comunicarea din lumea noastră urbană?

Aş spune mai degrabă că folosesc imaginea unei capre ca o antiteză la societatea noastră supraîncărcată de informaţie. Prin DATA EXCHANGE încerc să exploatez tema schimbului de informaţie dintre aceşti doi poli. De fapt, abordarea mea faţă de sintagma „mecanism de comunicare” este mai mult fiziologică şi subliminală. Mă interesează comunicarea dintre celule. Acesta este unul dintre motivele pentru care mă interesează cordoanele ombilicale.

Care a fost reacţia publicului european la proiectul tău?

Încă de la început am primit reacţii foarte bune. Întâi de toate am avut noroc cu strângerea banilor pentru acest proiect. Departamentul pentru new media m-a sprijinit la achiziţionarea turmei de capre şi a cordoanelor ombilicale precum şi la realizarea documentaţiei video despre acest proces. Sunt foarte fericită că am acum ocazia să expun lucrările mele multi-media în galerii şi muzee.

Alte simboluri ale legăturii pe care le valorifici în opera ta sunt catarama şi friteuza. Ne poţi spune mai multe lucruri despre semnificaţia lor?

Pentru mine, catarama reflectă funcţiile sinapselor, iar friteuza este o reţea de catarame.

Dacă ar fi să foloseşti trei cuvinte pentru a descrie stilul tău ca artist vizual, care ar fi acelea?

Organisme multimedia.

Ce faci în timpul liber?

Absorb informaţii care mă inspiră.

Versiunea engleza>>

Studii:

1995 – universitatea de arte aplicate / prof. mario terzic / viena
2000 – diploma / universitatea de arte aplicate / viena

Premii şi burse:

2007 – bursa naţională austriacă pentru arte frumoase
2008 – silvrettatelier, bielerhoehe / artist in residenţă
2009 – premiul hubert berchtold / austria

Expoziţii:

2009/ data exchange – phase 09 / atelier 35 / bucureşti
2009/ big fisch – am ursprung des kunststroms / kunst.box / bregenz
2008/ my second herd – copenhagen office / copenhaga 
2008/ data exchange – MAK-nite / viena
2007/ data exchange – englaenderbau / vaduz
2006/ interbuckling – theater kosmos / bregenz 
2005/ degravitation – RBK liechtenstein / vaduz

Proiecţii:

amsterdam / damrak (NL), rotterdam / williamswerftgebouw
london / royal albert hall (GB), liechtenstein / castle vaduz (FL), st.gallen / openair
feldkirch / poolbar (A), montafon / gaschurn (A), vienna / leopoldmuseum (A)    Videografie:

"astralsculpture"
viena 2008 / mini dv / 28:14min
barbara husar
"jeepnomads"
vienna 2008 / mini dv / 04:20min
barbara husar
"evolution of the buckling people"
vienna 2008 / trickfilm / 02:28min
barbara husar / la lee lena / frl.mueller & soehne
"data exchange"
sinai 2007 / dv / 36:00min
barbara husar / frl.mueller & soehne

http://www.husar.tk
http://www.data-exchange.tk
 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *