BERT MAURITS (1960)

Nascut in Haarlem, pictorul olandez Bert Maurits si-a dezvoltat de-a lungul anilor un limbaj vizual personal, in care se regasesc influente ale unor directii estetice diferite, mergand de la expresionismul figurativ pana la arta pop. Incepand din 1995, artistul expune cu regularitate in Olanda si in strainatate si este membru al Asociatiei artistilor din Haarlem – KZOD.

Cand v-ati dat seama pentru prima data ca vreti sa deveniti artist?

Mi-am dat seama prima data ca vreau sa fiu artist cand am inceput sa chiulesc de la scoala ca sa vizitez de unul singur un muzeu din Haarlem, orasul meu natal. In muzeul acela se gasesc multe picturi semnate de marii maestri olandezi, printre care si Frans Hals. Cand  i-am vazut portretele lui de grup, mi-am dat seama ca imi doresc ca intr-o buna zi sa creez si eu asa ceva.

Puteti sa ne spuneti mai multe despre arta dumneavoastra?

Arta mea este personala si directa.
Pictez subiectul ales, in cazul meu, fiind vorba de obicei despre subiecte umane. Folosesc instrumente de baza, panza si ulei, dar incerc sa combin tehnici de lucru diferite. De obicei, pornesc de la un element abstract apoi continui cu elemente figurative.

Care sunt avantajele si dezavantajele statutului de artist?

Lipsa banilor este cu siguranta unul din marile dezavantaje ale conditiei de artist. Marele avantaj, in schimb, este ca poti sa faci ce vrei si mai ales cand vrei.
 
Ce artist faimos v-a marcat si de ce?

Cred ca sunt influentat de toti marii pictori care au existat de-a lungul istoriei. Maestrii pe care-i admir cel mai mult sunt Van Gogh, pentru stilul lui expresionist si felul in care foloseste culorile, Frans Hals pentru tuseul lui special, Rembrandt pentru efectele de lumina si Picasso pentru curajul lui de a combina stiluri diferite.

Ce  va place sa faceti in timpul liber (pe langa pictura)?

Joc squash, imi plimb cainele (chiar daca nu am caine), ma duc la concerte si la filme si-mi place sa ma vad cu prietenii, sa bem impreuna si sa discutam.

Ce va inspira sa creati arta si cum ramaneti motivat cand lucrurile nu merg asa cum va doriti?

Imi pot gasi sursa de inspiratie in evenimentele recente din viata mea. Intr-o noua iubire, de exemplu. Din fericire sau din nefericire, nu se intampla sa ma indragostesc in fiecare zi. Adevarul este ca trebuie doar sa te apuci de treaba. Atunci cand esti in atelier, inconjurat de picturi aflate in diferite de stadii de lucru, motivatia vine de la sine. Vrei sa termini pictura inceputa cu o zi inainte sau ai chef sa incepi una noua. In cele din urma, este vorba de o meserie si, ca in orice alta meserie, trebuie sa muncesti din greu si sa ai o buna disciplina ca sa ajungi undeva. 
 
Cum v-ati descurcat cu partea financiara a statutului de artist?

Destul de greu, dar incep sa-nvat.
 
Ce sfat ati da unui artist incepator?

Nu te face artist!

Alegand o cariera artistica, alegi, in majoritatea cazurilor, sa duci o viata precara pe plan material. Dar, daca esti intr-adevar motivat si pasionat, nimic nu te poate opri si cu putin noroc si ceva relatii poti sa dai lovitura in lumea artei.

Cu ce gen de muzica sau cu stilul carei formatii sau al carui solist ati asocia lucrarile dvs daca ati face o paralela simbolica?

Trebuie sa spun ca mi-am creat cu ajutorul calculatorului o compilatie muzicala care reuneste artisti diferiti si pe care o folosesc ca un fel de soundtrack in timp ce lucrez in atelier. De curand, am descoperit un post de radio olandez care difuzeaza muzica de jazz foarte variata si, de multe ori, e o coloana sonora perfecta atunci cand lucrez in atelier seara. 

Autor: Valentina Tirlea

1 Comment

  • “Ce sfat ati da unui artist incepator?
    Nu te face artist!…”

    Viata precara pe plan material, dar pe plan spiritual nimic nu poate fii comparat cu viata unui artist. Portile “universului” se deschid, portile metafizice, drumul spre autocunoastere si intelegere, in final lumina de la capatul tunelului incepe sa se vada daca intradevar ajungi sa fii artist.
    Succes si Craciun Fericit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *