DIANA DOCHIA

Anaid Art Gallery este locul unde arta contemporană se întâlneşte cu designul şi conceptele arhitecturale elaborate. Galeria reuşeşte să surprindă prin intermediul proiectelor artistice pline de inovaţie şi originalitate. Anaid este unul dintre singurele spaţii care îmbină vizunea artiştilor cu gustul colecţionarilor şi desfăşurarea propriu-zisă a expoziţiilor. În acest context, Diana Dochia, managerul general al galeriei ne-a făcut onoarea să ne răspundă la câteva întrebări.

Aţi împlinit 5 ani de la înfiinţarea Anaid Art Gallery. Consideraţi că aţi realizat până acum o parte din obiectivele pe care vi le-aţi propus?

Da, în mare parte cred ca ne-am atins obiectivele. Am reuşit să avem o constanţă în ceea ce priveşte evenimentele expoziţionale, lucrăm cu un grup bine definit de artişti care au devenit extrem de vizibili în cadrul artei contemporane româneşti. Am lucrat în colaborare cu diferite instituţii culturale, muzee din ţară şi din afara ţării şi participăm deja de 4 ani prin intermediul târgurilor internaţionale de artă pe piaţa internaţională de artă.

Ce a adus nou Anaid Art Gallery în peisajul galeriilor de artă din România?

Cred că a încercat să aducă în primul rând o normalitate în modul de organizare a unui eveniment expoziţional. Un lucru în echipă, multă perseverenţă şi constanţă şi ideea că în momentul în care facem un eveniment expoziţional, lansăm un artist sau un proiect curatorial, ne asumăm întrega răspundere cu respect pentru actul artistic şi pentru publicul nostru. Noutatea ar putea fi că Anaid Art Gallery editează minicataloage la fiecare eveniment expoziţional, integrează ideea de design de expunere şi are un spaţiu destinat exclusiv fashion design-ului.

Proiectele Anaid Art Gallery implică îmbinarea mai multor tipuri de exprimări, de la design la arhitectură. Ne puteţi spune mai multe despre conceptul din spatele acestei abordări?

Am încercat în toţi aceşti ani să formăm un sistem şi să integrăm lucrarea de artă contemporană în acest sistem. O lucrare de artă nu poate exista în afara unui sistem, a unui mediu, indiferent cât de alternativ ar fi acesta, în final tot se ajunge la un sistem. Promovarea artei necesită anumite mecanisme şi pârghii, lansarea unui artist şi impunerea lui pe piaţă necesită un anumit demers şi o anumită constanţă. Opera de artă trebuie să trăiască şi să fie consumată în timpul când a fost creată, ea este o parte a lumii contemporane, o oglindă a societăţii de azi.

Pe baza căror criterii vă alegeţi artiştii pe care-i reprezentaţi?

În primul rând opera acestor artişti trebuie să aibă ceva de spus, trebuie să strige din toate mădularele astfel încât în momentul în care o privim să nu o putem uita. Apoi artistul trebuie să-şi dorească cu adevărat să meargă pe acest drum şi să fie perseverent şi consecvent. Urmărim evoluţia artistică şi încercăm să depistăm ce ar putea aduce nou atât în spaţiul artei româneşti, cât şi în cadrul artei internaţionale.

Anaid Art Gallery şi-a făcut o deschidere pe piaţa internaţională de artă. Care sunt criteriile de selecţie şi eligibilitate pentru o galerie din România?

În primul rând arta de bună calitate, branşată la ceea ce se petrece în arta contemporană internaţională. Apoi seriozitate şi competenţă în ceea ce priveşte organizarea evenimentelor expoziţionale. Un program de functionare al galeriei clar stabilit de minim 5 ore 5 zile pe săptămână, dovada efectivă a organizării expoziţiilor – afişe, invitaţii, cataloage, etc.

Ne puteţi spune câţiva dintre artiştii pe care-i reprezentaţi?

Alexandru Rădvan, Tara (von Neudorf) sunt nume cu care lucrăm încă de la începutul existenţei noastre şi pe care am reuşit să-i impunem atât în ţară, cât şi în afara ţării. Apoi Harem6 (Flavia Marele & Ildikó Mureşan), András Szabó, Suzana Dan, şi impunerea unor nume noi ca Traian Boldea, Sorana Ţărus, Kuki Constantinescu, Dana Bălăneanu, Botond Ferenczy.

Participaţi activ la dinamizarea spaţiului cultural românesc. Consideraţi că în ultimii ani a existat o revigorare a artei contemporane?

Da, cu siguranţă există o revigorare, deşi mai sunt multe de făcut. Este în primul rând o revigorare în modul de receptare al publicului faţă de arta contemporană. Există un schimb de generaţii şi chiar o schimbare de mentalitate. Însă sistemul cultural românesc este încă defectuos şi există încă mari sincope şi abisuri. Se fac şi multe lucruri, sunt mult mai multe evenimente şi publicul este doritor să participe, exemplul Nopţiile albe : Noaptea Muzeelor, Noaptea Albă a Galeriilor, Noaptea Institutelor Culturale, Noaptea Teatrelor, etc.

Ce evenimente pregăteşte Anaid Art Gallery pentru 2010?

Anul 2010 va fi în special un an al artiştilor galeriei şi lansării a unu sau doua nume noi de artişti. Va fi un an cu multe expoziţii personale, cu aducerea în vizorul publicului a numeroase probleme spinoase. Va fi un an plin de surprize şi creativitate.

website: www.anaidart.ro 

Interviu realizat de Elena Andrei

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *