Flaneurism şi contemplarea urbană

Industrializarea din secolul XIX şi schimbările sociale şi economice produse impun un nou statut al artistului: cel de "botanist al străzii". Artistul poate fi un plimbăreţ dezinteresat şi cinic, sau o persoană care intră în viaţa subiecţilor săi cu pasiune. Dacă în Franţa avem figura flaneur-ului, în Marea Britanie (aşa cum ni-l ilustrează, de ex. Oscar Wilde) îl avem pe acel  dandy conştient de sine, flamboyant şi teatral, manifestând o atitudine critică faţă de uniformitate, viteză şi anonimitatea vieţii moderne a oraşului.

flaneur

Flaneur-ul obişnuit e mereu în posesia individualităţii sale. El aparţine unui moment al copilăriei, mergând fără ţintă, zâmbind trecătorilor, cu o sete faţă de posibilităţile pe care metropola i le deschide. Pentru flaneur imaginile sunt mereu rearanjate, re-stilizate, codate sau decodate, conform diferitelor convenţii. Flaneur-ul modern nu trebuie neapărat să-si părăsescă locuinţa: poate contempla oraşul, în mod estetic, şi de la etajul unui bloc, de exemplu. De la nivelul a două etaje deasupra străzii, oamenii devin anonimi, viziunea asupra lumii e spaţială şi implică o valorizare şi o poziţionare diferită în relaţia cu strada care, la nivelul solului, înconjoară observatorul, acesta din urmă devenind parte a interactivităţii sale.

Wandula Live from TroubleEveryDay on Vimeo.

Flaneurism-ul înseamnă, de fapt, contemplarea urbană. Spre diferenţă de flaneur, imaginea badaud-ului, acel "gură-cască", poartă cu sine curiozitatea, naivitatea, prostia şi ignoranţa. Dacă flaneur-ul este un gourmet, badaud-ul este un gourmand. Flaneur-ul observă oraşul cu inteligenţă şi distinctiv, pe cand badaud-ul caută o poveste care să-i domine curiozitatea. Flaneur-ul e gânditorul solitar, dar badaud-ul e unul din mai mulţi; badaud e la plural (un grup de badauds).

turisti badaud

Un exemplu de flaneur modern este Kiyoshi Yamashita, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti ai Japoniei. A trăit între 1922 şi 1971, fiind preocupat de tehnica colajului: îi plăcea să lipească pe o foaie albă bucăţi de hârtie colorată.

Ioana Baciu

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *