FLORIN CIULACHE

"Florin Ciulache este un pictor arhivar de imagini iconice. De aceea nu inchide televizorul sau computerul atunci cind lucreaza. Pentru el, imaginile cu putere nu mai pot veni decit via media. Intr-o lume grabita, el are rabdarea sa picteze cu mult impasto – mire, hidranti sau ferestre de windows. Este primul iconar laic al societatii mediatice romanesti."  Dan Popescu, Galeria H’Art

Care a fost parcursul tau ca si artist?
Am facut liceul Tonitza si apoi Facultatea de Arte Plastice, UNAB. Facultatea a fost pentru mine o confirmare a faptului ca pot trece un proiect printr-o structura universitara fara sa fiu influentat de academism.

In ce conditii trebuie sa expuna un artist?
E bine ca artistul sa tina seama de coerenta si de vecinatatea expunerii.  E bine ca artistul sa nu expuna inainte de a-si definitiva stilul. In acest sens, generatia noastra a fost favorizata tocmai prin lipsa posibilitatilor de expunere. Ne-a dat timp sa ne maturizam.

Artistul trebuie sa aibe putere selectiva si sa refuze sa expuna oriunde si oricand. Contextul poate afecta munca unui artist. Afara, o expozitie slaba poate distruge munca de ani de zile a unei galerii.

Ce ti-ar placea sa gasesti intr-o galerie?
Galeriile particulare se ocupa cu adevarat de PR in sensul ca mediatizeaza evenimentul si il gestioneaza ca pe un business (Daca arta nu este un business, ceva nu este in regula. Arta pentru arta este o poveste boema care da bine doar in literatura.)

Galeriile fac de multe ori expozitii pentru ca au un program expozitional pe care trebuie sa-l respecte. Programul tau expozitional nu trebuie totusi sa-ti ingradeasca activitatea (demersul tau plastic), sa nu te oblige sa lucrezi mai mult sau mai putin decat vrei. Din punctul de vedere al artistului, el face ce face ca sa se exprime. Doar cei care fac artizanat gandesc ca produc 15 lucrari-asta e pretul lor.
Acest tip liber de gandire, care nu constrange artistul, o au doar cateva galerii, precum H’Art…

Putem vorbi de o scoala de la Bucuresti?
Daca putem vorbi de o scoala de la Cluj, care poate fi usor identificata stilistic, nu putem vorbi realmente de o scoala de la Bucuresti. Acest lucru e insa foarte bun. Putem vorbi doar de o scoala circumstantiala (ex: asocierea artistilor, X, Y la o galerie)

Ce alte medii preferi?
Fotografia (am avut si o expozitie de fotografie)

Esti asociat cu nume ca Tara, Gorzo… Care este numitorul comun?
Existenta unui proiect coherent…. Suntem o generatie de pictori cu un proiect.  Afinitatile nu sunt de natura stilistica sau personala . Avem stiluri diferite.
Este prima generatie cu o astfel de atitudine (proiect coherent).

Care este cartea preferata?
Am mai multe carti si autori preferati: Soljeniţîn– Arhipelagul Gulag. Dar daca ma gandesc mai bine, de fapt nu am o carte preferata. Ultima carte poate fi numita cea preferata. Acum ca spun Soljeniţîn imi vin in minte si Bulgakov, Dostoievski..

Ce muzica preferi?
Muzica clasica, pot sa o folosesc ca muzica de fundal, iti permite sa te detasezi si sa faci incursiunea in opera…

Ce iti place sa faci in timpul liber?
Merg la munte, calatoresc. E un timp al reflectiei, dupa care ma intorc la preocuparile mele. De fapt nu exista timp liber…
 

Vezi si Atelier cu Florin Ciulache

 

A.C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *