Frumuseţi, păsări, ferestre de jurnal şi iDolls: Otilia Cadar

Ultima întrebare a acestui interviu a fost una în care o rugam pe Otilia să-şi descrie stilul estetic în câteva cuvinte. Răspunsul ei a fost pe atât de clar, pe atât de surprinzator: E destul de complicat să descriu un stil contemporan ce nu e definit ca stil încă. Dar dacă ar fi să conturez un stil lucrărilor mele de până acum, aş spune că se combina influenţe din stilul suprarealist,  artă digitală şi fotografie, toate exprimate prin pictura. Unde va duce mai departe nu pot să vă spun. Ceea ce a afirmat m-a intrigat, sunt mai mult decât curioasă să admir lucrările viitoare ale Otiliei Cadar, absolventă a Universităţii de Artă din Bucureşti.

Ce curent estetic te-a influenţat cel mai mult în definirea statutului tău de artist ?
Statutul meu de artist se conturează cu fiecare proiect în parte. De-a lungul timpului am fost influenţată de mai multe curente foarte diferite. Aceasta se poate citi încă din lucrările mele timpurii până la cele mai actuale. Am început cu Renaşterea şi cu Botticelli în mod special şi am continuat cu o admiraţie pentru imaginaţia suprarealiştilor. Acum sunt atrasă mai mult de arta conceptuală şi de influenţa artei digitale asupra picturii.

[slideshow=84]

Caracteristicile importante ce definesc un artist în spaţiul cultural românesc?
Nu cred  în caracteristici definitorii pentru artişti. Nu aş putea caracteriza generic artistul în spaţiul cultural românesc şi nici într-un alt spaţiu. Artistul este atât de atipic şi cu intuiţie propie că nu există puncte de reper. Dacă aş putea gasi caracteristici atunci nu aş mai vorbi de artişti creatori şi originali.
 
Planurile artistice pentru viitorul apropiat…
Mă pregătesc acum pentru un workshop de storytelling, în Zadar, Croaţia. Apoi voi pleca la Londra într-o rezidenţă prelungită, unde îmi voi continua proiectul Frumuseţi şi păsări. Din acest proiect am terminat de pictat prima lucrare, Carla, dintr-o serie de zece. Îmi plac exagerările şi contrastele. Întotdeauna se pun în valoare. Vreau să pun siluete feminine, graţioase, într-un ambient rece, murdar şi întunecos de aceea voi expune lucrările într-o hala industrială sau într-o încăpere cu mult beton. Mai am în vedere încă două proiecte, dar încă nu ştiu unde şi când vor fi gata.

Lumea artistică romanească este disipată în mici grupuleţe exclusiviste
Ma fascinează artiştii în general, indiferent că sunt romani sau de alta naţionalitate. Lumea artistică romanească este disipată în mici grupuleţe exclusiviste pe lângă o mare de artişti solitari. Mi-ar plăcea să fie mai uniţi, mai puţin egoişti şi mai receptivi. Să fie totali în relaţia lor cu arta şi cu oamenii, exact ca nişte copii.

Cum îmi aleg subiectele?
În general subiectele sunt nişte consecinţe ale unor situaţii ce s-au intersectat cu mine la un moment dat impresionandu-mă într-un fel sau altul. Chiar dacă nu în acelaşi moment, dar ele revin sistematic, le conştientizezi, le reinterpretezi şi apoi simţi nevoia să le expulzezi pentru a-ţi consuma energia formată de ele. Nu există o altă regulă.

Până acum subiectele au fost ori foarte personale, cum a fost seria de Ferestre de jurnal, sau sociale si etice, ca 7sins sau iDolls. Mă leg şi mă învârt foarte mult în jurul fiinţelor. Ele pot fi umane, animale sau fantastice. Nu există o ierarhie. În general fac referire la figura umană în  relaţia sa cu  animalul; omul animal – animalul umanizat, eventual chiar industrializat.
Subiectul recurent cred că va ramâne omul. Deja pregătesc proiecte noi ce vizează tot fiinţa umană.

Artiştii în România pot avea o notorietate largă?
Sigur că pot, dar de ce să-şi dorească să fie? Notorietatea şi calificările nu fac decât să perturbe şi să limiteze actul creativ ce putea fi realizat fără graniţe. De ce să dai nişte parametrii unei entităţi care e atât de complexă şi infinită? Faima, perfecţiunea, bogaţia sunt doar nişte ispite cu capcane.

Unde aş vrea să expun?
Întotdeauna am apreciat oamenii care deschid galerii noi şi mai puţin pe aceia care se plângeau că nu sunt destule galerii. Prima expoziţie personală am deschis-o într-un spaţiu neconvenţional, creat de mine, special pentru acel eveniment,  Ilar Space. I-am creat o identitate, i-am făcut un logo şi am făcut un eveniment de o seară. Nu pot spune de pe acum unde aş vrea să expun pentru că fiecare proiect are nevoie de un alt ambient. Depinde de scopul şi mesajul lucrărilor. Dacă există o galerie potrivită pentru un proiect anume atunci voi încerca să expun acolo, dacă nu există înca, voi încerca să creez spaţiul.

httpv://www.youtube.com/watch?v=4IRukn_YChM

Share

Interviu realizat de Mihaela Ion

 

Articolul a aparut in revista ArtClue, format print si web. Solicita revista in format pdf aici>>