HESKE DE VRIES – portret al artistei..printre „containere cu emotii”

Picturile artistei Heske de Vries au dimensiuni reduse si orice privitor ar trebui sa le perceapa ca pe niste pagini de jurnal in care sunt inregistrate si re-plasmuite intamplari, locuri si impresii din spatiul difuz, proteiform al memoriei afective. Recuperata astfel, istoria personala a artistei infuzeaza motivul reprezentat pe panza, convertindu-l intr-un adevarat container cu emotii.

Cand v-ati dat seama prima data ca sunteti artist?

H de V: Abia in jurul varstei de 19 ani cand nevoia mea de a picta lucrurile din jur m-a determinat sa dau examen la academia de arta. 

Puteti sa ne spuneti mai multe despre arta dumneavoastra?

H de V: Tema centrala a lucrarilor mele este ambivalenta dintre miscarile mainii si imobilitatea motivului. De obicei, motivul consta in obiecte obisnuite ce fac parte din viata de zi cu zi si pe care incerc sa le reprezint ca pe niste containere cu emotii.

Care sunt avantajele si dezavantajele statutului de artist full time?

H de V:  Libertate vs. siguratate.

Ce artist faimos v-a influentat si cum?

H de V: Foarte multi si, in fiecare etapa din creatia mea, au fost mereu altii, din intreaga istorie a artei, mergand de la Piero della Francesca şi Saenredam pana la Edvard Munch si Mondriaan, in special artisti care, intr-o maniera clara, simpla si-au construit un stil propriu. Le-am putut admira operele in muzee sau in albumele de arta.

Ce faceti in timpul liber (pe langa pictura)?

H de V: Un artist este mereu ocupat cu munca lui. Atunci cand am putin timp liber imi place sa citesc.

Ce va inspira sa creati arta ?

H de V: Viata; intamplarile; lucrurile din jurul meu.

Ce sfat ati da unui artist incepator?

H de V: Lucreaza asiduu si perfectioneaza-te! Persevereaza si crezi in ceea ce faci, desi de cele mai multe ori nu este deloc usor.


Autor: Valentina Tirlea

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *