Cristian Buzneanu: Ingerii lui elbus

"Millions of spiritual creatures walk the earth
Unseen, both when we wake and when we sleep"
John Milton, Paradise Lost

Îngerii sunt peste tot in jurul nostru, păzindu-ne, observându-ne, impingându-ne la decizii. Desi realitatea lor se intrepătrunde cu a noastră şi ne pot citi gandurile, ramane o bariera. Nu-i putem vedea şi nici lua legătura cu ei, putem insa să ne indoim de existenţa lor. Existenţa ingerilor poate fi confirmată doar prin cateva persoane de excepţie: vizionari, mistici sau pictori… Asa cum este elbus.

Povesteşte-ne când ai inceput să fii "bântuit" de îngeri… Cum au apărut în viaţa ta? 

Îngerii au aparut de la sine…unii sunt îngeri chinuiţi; îngeri pe care-i invocam când avem nevoie de ei, iar când o ducem bine, îi uităm…în acelaşi timp, îngeri sunt  şi cei care m-au ajutat în viaţă, prieteni sau oameni pe care i-am întâlnit la momentul potrivit, în clipele în care nu mai aveam nici o speranţă… Când eram copil, un înger m-a salvat…era ceaţă undeva la munte, iar eu pe marginea unei prăpăstii…o mână m-a tras înapoi…credeam că e mama mea, dar era un înger! Aveam 4 ani  şi sunt sigur că nu m-am înşelat 🙂 

 

Ce pot spune îngerii unui public contemporan?

Sincer? Habar n-am şi nu m-am gândit niciodată…pictez pentru mine în primul rând. Cuvântul contemporan, are alt înţeles pentru mine 🙂

Ai foarte multi "rivali" in acest domeniu (al  îngerilor), de la mistica creştina, film, muzica etc.. Cu care simti ca ai afinitati de exprimare?

Bine spus „rivali”…este doar o perioadă în arta mea…cine poate şti ce urmează? Am pictat icoane ani de zile, iar tehnica mea de lucru e un mixaj de pictură bisericească (A. Rubliov e unul dintre preferaţii mei),  pictură flamandă (H. Bosch cu bestiarul său , alt preferat)+demenţa mea legată de modul în care manipulez  toate experienţele mele de până acum.
Acum aş putea vorbi de El ángel exterminador a lui Bunuel, Călauza lui Tarkovski, icoanele lui Rubliov, de razboiul sfârşitului lumii a lui Llosa….de Marquez, de Rushdie, de muzica pe care o ascult…dar ar însemna să scriu foarte mult…
 

Cum te-a influentat din punct de vedere artistic calatoria in Cuba? Cum ai ajuns in aceasta destinatie exotica?
În Cuba am ajuns cheltuind nişte bani cu care alţii şi-ar fi luat o maşină bună sau o treime de casă,  dar m-am inspirat ani de zile din aceasta călătorie…practic lucrările care au urmat din 2001 până în 2006, poartă amprenta Cubei.

Esti supranumit El Bus. De ce?
Simplu :), inainte eram poreclit doar bus, iar in Cuba am fost poreclit, elbus, cu e-mic 🙂

Da-mi cateva detalii despre expozitia "Ingerii lui Bus" de la Galeria Calina din Timisoara.
Expoziţia a adunat  mai multe serii de lucrări din perioada cubaneză, “Think positive”, “elbus and his painted friends” şi nu in ultimul rând, “Îngerii lui bus”…în final am considerat că toate lucrările se pot integra în categoria îngerilor.

Care sunt avantajele si dezavantajele profesiei de artist plastic?
Doar avantaje !!! Nu mă văd făcând  altceva!!!

Un artist pe care il admiri?
Francesco Clemente.

httpv://www.youtube.com/watch?v=ee05p1I464s&feature=related

Interviu realizat de Anca Leu & A.C.

Share

 

Revista ArtClue, format print si web. Solicita revista in format pdf aici>>