JACO PUTKER

Jaco Putker a urmat cursuri de sculptura la Escuela Superior Ernesto de la Carcova din Buenos Aires si la Academia de Arte Frumoase din Haga. In prezent, artistul activeaza ca pictor, dar este si autorul unor serii de video-works, cu caracter experimental. Data fiind formatia sa complexa, una din trasaturile esteticii sale este conferita de abordarea concomitenta a mai multor tehnici artistice ceea ce confera lucrarilor o puternica incarcatura emotionala.

Cand v-ati dat seama pentru prima data ca sunteti artist ?

Sincer, nu prea stiu ce inseamna “sa fii artist”. Exista putine momente in care simt ca sunt artist. Si acele momente sunt ocazii rare de a te vedea prin ochii altcuiva, cum ar fi, de exemplu, la inaugurarea unei expozitii personale sau atunci cand arati lucrarile tale unor „outsideri”.  Dar, in general, ma simt un tip obisnuit caruia ii place sa creeze diverse chestii.

Puteti sa ne spuneti mai multe despre arta dumneavoastra?

Ma intereseaza natura si, in special, felul in care functioneaza natura, perfectiunea ei si faptul ca-si este suficienta siesi, puterea ei de regenerare si distrugere, efectul profund pe care natura il are nu numai asupra mea ci asupra oricarei fiinte umane. Ma pasioneaza Principiile Hermetice ale Corespondentei (formulate in axioma: „Cum e in cer, asa si pe pamant” ce se refera la corelatia dintre macro si microcosm) si ale Vibratiei, potrivit carora totul se afla in continua miscare, atat la nivelul perceptiei vizuale, cat si la nivel (sub)atomic. Fiecare particula din natura este legata orice alta particula din natura. Acestia sunt parametrii in cadrul carora creez, dar in general, incerc sa nu reflectez prea mult asupra activitatii mele pentru ca inchizand-o intr-o definitie, e ca si cum as ucide-o. Cand imi privesc lucrarile retrospectiv vad o evolutie si anumite teme si elemente recurente. Ceea ce ma frapeaza este ca par sa spun acelasi lucru, iar si iar, indiferent de stil, mediu sau tehnica de lucru.

Care sunt avantajele si dezavantajele statutului de artist?

Sa te trezesti fara sa stii ce vei face in acea zi.

Ce artist faimos v-a marcat si de ce?

Sunt prea multi. Ai ce invata de la orice artist, din orice domeniu.

Ce  va place sa faceti in timpul liber (pe langa pictura)?

Ies cu prietenii, citesc, studiez, stau in intuneric si ascult muzica.

Ce va inspira sa creati arta si cum ramaneti motivat cand lucrurile nu merg asa cum va doriti?

Foarte multe lucruri. Din nou, sentimentul pe care mi-l da Natura, schimbarea anotimpurilor. Lucruri pe care le-am citit sau pe care le-am vazut intr-o galerie sau intr-un muzeu. Un lucru vazut mai intai cu coada ochiului care mai apoi s-a dovedit a fi altceva. Si, de multe ori, ultima lucrare terminata ma inspira sa incep alta, ca un fel de imbunatatire, raspuns sau completare a celei dintai. Cand am blocaje, experimentez cu materiale sau incerc diverse tehnici

Cum v-ati descurcat cu partea financiara a statutului de artist?

Nu prea bine. Nu prea stiu sa ma vand. Abia de curand am inceput sa ma prind cum se face. Ceea ce vreau cel mai mult este sa stau in atelier si sa lucrez. Sa aiba disciplina si sa se distreze.

Cu ce gen de muzica sau cu stilul carei formatii sau al carui solist ati asocia lucrarile dvs daca ati face o paralela simbolica?

Imi place muzica, este foarte importanta pentru mine. Imi place sa urmaresc evolutia unor formatii sau artisti timp de ani si ani, doar ca sa vad cum se dezvolta. Asa observi cum anumiti artisti repeta acelasi lucru la nesfarsit, in timp ce altii se schimba si uneori intalnesti artisti ale caror albume difera in mod radical de cele de la debut, dar fac parte in continuare din aceeasi formatie.

Autor: Valentina Tirlea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *