NECTARIA RADU

Nectaria Radu a lăsat deoparte ideile preconcepute care spun că artistul nu-și poate desfășura activitatea în mai multe domenii. Cu mult curaj și entuziasm, tânăra artistă mânuie cu abilitate culorile și formele neobișnuite, dar își face simțită prezența și în spațiul design-ului și al artei decorative.

Consideri ca modul tradițional de abordare a procesului artistic este învechit sau, dimpotrivă, capabil să-ți dezvăluie noi taine?

Cu siguranță reprezintă o modalitate ce îți poate dezvălui noi taine; depinde de fiecare în ce manieră se regăsește. Ca și artist este important să experimentezi cât mai multe forme de exprimare artistică pentru a ajunge să te poți manifesta artistic în funcție de personalitatea ta!

Lucrările tale au deseori un puternic accent pop. Ce te fascinează la mișcarea Pop Art?

Sunt extrem de atrasă de modul în care a tratat arta Andy Warhol. Aș putea spune că sunt atrasă de reprezentarea cât mai grafică în artă. Este o artă mult mai obiectivă, având un mesaj direct asupra privitorului. Sunt atrasă de cromatica folosită, culorile pure, contrastele puternice. Într-un fel simt și o legătura poate datorită faptului ca în liceu am făcut 3 ani specializarea Textile, iar în arta pop apare tehnica serigrafiei.

În pictură folosești formate mari și forme neobișnuite de pânze. Este o lucrare de dimensiuni mari mai greu de susținut tehnic decât una de dimensiuni reduse?

Cred că efortul este similar din punct de vedere tehnic; poate că există o diferență pentru că lucrările de dimensiuni mari sunt o provocare din punct de vedere fizic. Simt însă că ai o mai mare libertate, pentru că lucrările ce au o dimensiune mai mică te constring într-un fel.

Expui deseori alături de alți artiști tineri. Cum vezi acest lucru – ca pe o competiție sau ca o provocare ?

Am renunțat demult la ideea unei competiții, cu toate că în facultate se dezvoltă conceptul și esti împins în această direcție. Acum o privesc ca pe o provocare. Fiecare are personalitatea lui, iar aceasta se reflectă în lucrările fiecăruia.

Lucrezi în domeniul design-ului de ceva vreme. Cum te influențează în pictură legatura ta cu arhitectura și design-ul?

Privesc mult mai obiectiv arta. Într-un fel, arhitectura te aduce puțin cu picioarele pe pământ. Există o ușoară tendință spre decorativ, însă sunt două lucruri diferite și încerc pe cât posibil să nu mă las influențată.

Crezi că piața de artă românească se ridică din punct de vedere competitiv la nivelul celei de pe plan internațional?

Nu cred că se ridică la nivelul celei internaționale. Mai degrabă ne-am îndrepta noi spre arta internațională decât să așteptăm să apară o schimbare în România.

Care este artistul/artista care te-a inspirat cel mai mult în lucrările tale?

Andy Warhol precum și Roy Lichtenstein.

Ne poți spune cartea ta preferata, melodia ta favorită și o personalitate pe care o admiri.

“Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde, Lhasa de Sela- “Rising”, Bjork.

httpv://www.youtube.com/watch?v=4hTpR-TYTZ0

Website: http://www.nectaria.blogspot.com/

Interviu realizat de Elena Andrei