REZAN ARAB

Proiectul de master al lui REZAN s-a născut din dragostea pentru un roman clasic, a cărei lume a dorit s-o recreeze prin intermediul picturilor sale. E vorba de „Un veac de siguratate“ de Gabriel Garcia Màrquez.

"Parafrazând acest titlu am ales să-mi numesc proiectul „Doi ani de singuratate“ în lumina faptului că sunt un student dintr-o tară străină, si anume din Siria, iar acesti doi ani de masterat au însemnat pentru mine o ocazie de a cunoaste o altă cultură, dar si o ocazie de a aprofunda mai mult cunoasterea fiintei mele interioare.

În ciuda ospitalitătii aparente a unei tări, asupra unui străin planează întotdeauna o undă de neîncredere cu care este privit de ceilalti. Am explorat acest sentiment într-o manieră introspectivă prin intermediul acestui proiect.

Personajele proiectelor mele sunt inspirate de personajele celebrului roman al lui Marquez. Lumea lor este una stranie, guvernata de niste legi necunoscute, care le obliga sa locuiasca intr-un univers atipic. Nu pot sa spun daca personajele panzelor mele sunt feminine sau masculine, caci ele sunt mai mult niste creaturi mitologice care parca vietuiesc numai in paginile unui scriitor ca Marquez. Ele sunt caracterizate de o rutina obsesiva. Personajele, desi sunt constiente de aproprierea sfarsitului, nu fac nimic pentru a-l impiedica si din contra, gasesc o anumita voluptate in a se lasa in voia destinului. De aceea, sfarsitul lor nu poate fi interpretat ca unul tragic. Tragica ramane ideea in jurul careia graviteaza proiectul: singuratatea iremediabila a fiintei umane.”

 
STUDII

2007-2009  Universitatea Naţională de Arte, Master Arte Vizuale, secţia pictură,  clasa profesor universitar Cătălin Bălescu;
2000-2005    Universitatea Naţională de Arte Frumoase Damasc, Siria, secţia pictură şi design.


EXPOZIŢII

2009  – „4 viziuni în căutarea tradiției“, Muzeul Național al Satului  „Dimitrie  Gusti“, București;
2005    –  Muzeul Naţional “Alep”, Siria;
2004    –  Centrul Cultural Francez, Damasc;
2004    –  Galeria Ambarhouse, Damasc.

WORKSHOP-URI

2004    –  Workshop cu Academia “Nadia Shoman”, Iordania;
2004    –  Workshop-ul “Pacea”, organizat de Centrul European,  Damasc;
2003    –  Workshop “Pământul”.
   
PREMII

2001-2005     –  Locul I pe Universitate, desemnat de Facultatea de Arte, Damasc, Siria;
2003    –  Locul II, Concursul “Femeia în ochii popoarelor”, organizat de ONU, Siria.