Sharing de identitate: Dorel Naste & Codin Orășeanu

I-am descoperit pe Dorel Naste si Codin Orășeanu la Street Delivery. Interactiunea si sharing-ul de identitate, remodelarea spatiului urban sunt conceptele leitmotiv ale proiectului UNKNOWN Identity explicitate in cele ce urmeaza. Video mapping, live performance, instalatii audio-video, iata cateva dintre tag-urile cu care puteti urmari acest proiect la evenimentele viitoare.

nd ai decis sa faci video mapping?
Naste Dorel: Nu a fost o decizie luată într-o zi anume. Probabil că formația mea artistică cât și noile modalități  de exprimare vizuală m-au împins și spre această abordare. Cronologic vorbind, propuneri de astfel de proiecte au fost încă din anii facultății, numai că ele s-au concretizat recent datorită atât dezvoltării de software-uri specializate cât și apariției unei noi culturi audio-vizuale. Cred ca si oamenii sunt mai deschiși spre astfel de experimente şi faptul că ele sunt prezentate în spaţiul public a fost o provocare pe care alte proiecte vizuale nu o conferă.

De la ce motive vizuale pleci in realizarea unui astfel de proiect?
N.D: Depinde de proiect. Un performance audio-video poate conține motive vizuale provenite chiar și din experiența personală, iar acestea pot fi simboluri sau elemente care fac referire la anumite stări sau concepte. Un proiect de video mapping arhitectural este legat, în primul rând, de arhitectura clădirii și atunci motivele vizuale pot fi și simplu decorative sau anumite efecte vizuale.

Realizezi un proiect de visual pornind de la muzică sau cauți muzica dupa ce ți-ai format o idee despre cum o să arate proiectul?
N.D: Activitatea mea artistică din ultima perioada este strâns legată de proiectul UNKNOWN Identity Sharing, pe care, încă de la început, l-am pornit alături de Codin Orășeanu ca pe un proiect în care muzica și vizualul trebuie să co-existe, să se influențeze, să împrumute și să transmită împreună, fără să existe o subordonare a uneia față de cealaltă – vizualul și muzica se dezvoltă simultan.
Cu toate acestea am participat și am lucrat în cadrul unor proiecte în care unul din cele două elemente era scos în față, dar chiar și atunci legătura este foarte strânsă.

Ce este Unknown Identity Sharing?
Codin Orășeanu: Este un proiect audio-vizual ce a luat naștere în urmă cu doi ani și jumătate. Atunci, am fost invitat de Dorel să fac muzica pentru un proiect vizual realizat de el pentru „Zilele Bucureștiului”. Acesta a fost momentul în care a luat naștere UNKNOWN Identity Sharing. După experiența de atunci am hotărât să dezvoltăm proiectul și să extindem conceptul către un segment multidisciplinar, acționînd atât în zona live performance-ului, video mapping-ului dar și a instalațiilor audio-video.

Povestiți-ne un pic despre proiectul de la Ateneu…
C.O: Experiența de la Ateneu a fost una extraordinară. Invitația de a prezenta proiectul acolo a venit din partea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, prin domnul Andrei Găitănaru. Suntem primul proiect electronic care a intrat în Ateneu (cel puțin după revoluție).
Ne aducem aminte cu plăcere cum se uitau oamenii de acolo când au văzut că se montează pe scena Ateneului trei ecrane de proiecție ce măsoară, în total, 9 metri lungime.

Revenind la UNKNOWN Identity Sharing, performance-ul de la Ateneu a însemnat încă un pas în dezvoltarea proiectului spre partea de live performance, aici fiind și momentul în care un nou membru s-a alăturat proiectului – Horațiu Șerbănescu. Cum una din părțile cele mai importante ale proiectului o reprezintă partea de interacțiune și sharing, am invitat să cânte alături de noi doi dintre cei mai virtuoși instrumentiști ai momentului – Alexandru Tomescu (vioară) și Răzvan Suma (violoncel).
Cei doi au fost invitați, special, pentru a întări ideea unui sharing de identitate în urma căruia să rezulte ceva nou și spectaculos. Rezultatul a fost o îmbinare între muzică electronică și clasică, între digital și analog. Din punct de vedere vizual a fost o încântare să vedem cum muzica, electronică și clasică deopotrivă, ajută la construirea unui mesaj vizual conceptual. 

UNKNOWN identity sharing – Live at Romanian Athenaeum from TVCrash on Vimeo.

Vorbiti deseori despre "sharing-ul de identitate" Ce inseamnă mai exact această sintagmă?
C.O: Acest „sharing de identitate” stă la baza proiectului. Noi nu am creat un concept în ideea de a explica ceea ce facem, muzica și vizualul au fost alese să transmită acest concept, niciodată invers.
Conceptul pleacă de la ideea ca orice identitate este formată în urma unor interacțiuni și experiențe cu alți oameni, astfel iau naștere personalități, principii și/sau trăiri. Interacțiunea cu oamenii din jurul nostru este ceea ce ne definește ca personalitate. Partea de “unknown” vine din faptul că de multe ori nu ne dăm seama ce luăm și ce dăm în urma acestor interacțiuni, dar depinde, întotdeauna, de noi ce păstrăm. Aceste interacțiuni stau atât la baza dezvoltării noastre ca oameni, dar și la baza formării de noi experiențe și concepte. E motorul, dacă putem spune așa, evoluției personalității umane.
Acest concept încercăm să îl traducem publicului prin interacțiunea audi-vizuală – partea video a proiectului este în permanență modelată de sunet, fiecare imagine fiind compusă, descompusă sau distorsionată în funcție de intensitatea și frecvența sunetelor.
UNKNOWN Identity Sharing este un proiect în continuă transformare. El diferă la ficare prezentare deoarece atât sunetul cât și vizualul sunt expresia artiștilor asupra realității și a interacțiunilor pe care le au cu oamenii din jur.

Cine sunt, de obicei, comanditarii unui proiect de video mapping?
N.D: De obicei sunt proiecte comerciale, comanditarii fiind agențiile de publicitate care vor să promoveze un brand. Aceste proiecte vin cu un input foarte clar de la client. Noi încercăm să realizăm și proiecte personale de video mapping care să le prezentăm în cadrul unor evenimente sau festivaluri și în care partea "artistică" să fie cea predominantă.
C.O: Chiar dacă comanditarii sunt, de cele mai multe ori, branduri comerciale, noi încercăm să prezentăm și proiecte persoanle de video-mapping, cum a fost și cazul Street Delivery. Aici am propus un proiect de mapping pe Biserica Anglicană.
Partea mai dificilă este că în cadrul unor festivaluri sau evenimente de acest gen sunt foarte puțini bani, și nu ne referim la fee-ul nostru, ci la bani pentru producție. Echipamentele necesare pentru așa ceva sunt foarte scumpe. La Street Delivery am fost susținuți de prietenii noștri de la 360Revolution (Gabriela Iacob și Costin Dediu) care ne-au oferit echipamentele și oamenii pentru tehnic.

De curand, am putut sa va urmarim la Street Delivery. Unde vă vom vedea in viitorul apropiat?

N.D și C.O: E greu de spus. Acum pregătim un proiect mai mare pentru care sperăm să găsim fonduri, dacă nu urmăriți clădirile din București, cine știe unde ne veți putea găsi : )

Aveți vreun artist la care va raportați ca la un model?
N.D: Nu. Îmi plac, însă, foarte mulți, din diferite medii și care de altfel m-au și influențat într-un fel sau altul. În plus, sunt atatea proiecte diverse și interesante pe care le descopăr zilnic încat ar fi foarte greu să mă raportez doar la o singură persoană.
C.O: E greu să ai un artist preferat. Doar dacă deschid laptopul si dau un search găsesc, cel puțin, 50 de artiști care mi se par incredibili. Oricum, în momentul de față, nu mai există un singur artist, lumea se unește în diferite grupuri atrăgând de partea lor designeri, programatori, muzicieni etc, toate acetea pentru a oferi o experiență cat mai intensă și diversă publicului.

Video Mapping at Street Delivery from TVCrash on Vimeo.

Share

Articolul a aparut in revista ArtClue, format print si web. Solicita revista in format pdf aici>>