SILVIU DANCEA

De ce am ales acest mediu artistic?

M-am nascut intr-o casa de artisti, desenez de cand ma stiu, prin urmare  am  o ecuatie foarte simpla…el m-a ales pe mine.

Cum recepteaza piata romaneasca artistii care lucreaza in sticla?

Deocamdata arta in sticla, si cam toate artele decorative sunt confundate cu obiectele de artizanat, pesti de pus pe televizor, catei in miniatura, vaze si platouri grotesti de lipscani etc.. Este vorba de o ignoranta in ce priveste fenomenul artistic contemporan (sticla) de mare amploare acum, sau din toate timpurile. De aceea este tot timpul bine primit un ” ba, da nu credeam ca iese asa misto ” din partea privitorului:)

Care sunt constrangerile unei lucrari in sticla?

Da, este un fel de armistitiu intre mine si aceste „constrangeri”.
In primul rand necesita  din partea artistului o buna cunoastere a tehnologiei sticlei pentru a putea intui posibilitatile practice ale lucrarii, in al doilea rand trebuie sa faca echipa buna cu sticlarul (in cazul sticlei suflate) , pentru o cat mai buna comunicare, empatie etc., si nu in ultimul rand partea materialo-financiara care spulbera de cele mai multe ori incercarea. Depinzi de cuptor, de gaz, de bani, de sticlari, de procurarea materialelor care abia daca se gasesc de cumparat.
In concluzie, nu te descurajezi fiindca nu-i ceva imposibil.

Care e relatia dintre sticla si lumina?

 Este o cruciala legatura si interactiune intre lumina si sticla, se dirijeaza reciproc; indubitabil, lumina constituie un factor important in componenta unei lucrari. Nu de putine ori ideea se rezuma doar la relatia dintre calitatea materialului-sticla si elementul care-l pune in valoare-lumina. Deci lumina nu-i de neglijat..
 
O carte, un film sau un grup de muzica cu care simt ca am afinitati …

 Fiind un individ extra-multi-cultural ti-as insira o lista tip flori fete si baieti incepand  de la cartile lui Garcia Marquez; lucrarile lui Takashi Murakami, Ron Mueck sau Jeff Koons; filmele lui Takahi Miike sau Terry Gilliam; fotografiile lui Terry Richardson;  muzica lui Legowelt; filme mai mult sau mai putin obscure,  italo-dance, Kraftwerk , Steve-o (Jackass), Pop Art rules de asemenea, as arunca si niste impresionisti … daca este  morbid, vioi, si colorat atunci I LIKE IT !

httpv://www.youtube.com/watch?v=rEXoCcxwH4Y
 

 Studii

2008 – absolvent Universtitatea Nationala de Arte Bucuresti, sectia Sticla
2009- an I Master Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, sectia Sticla

Expozitii

2005 – expozitie de grup “ Recipiente” – Galeria Galateea, Bucuresti
2007 – expozitie de grup – “Artele focului” – Galeria Simeza, Bucuresti
2008 – expozitie de grup  -“Artele focului” – Galeria Simeza, Bucuresti
2008 – expozitie – Lucrare de diploma – Palatul Parlamentului –  sala “Constantin Brancusi” – Bucuresti
2008- expozitie de grup – “Salonul de arta contemporana” – Palatul Cotroceni, Bucuresti
 

1 Comment

  • Rodica Florea Campean says:

    Draga Silviu,
    Am deschis in ziarul local o rubrica “Portrete cugirene”, in care vreau sa prezint personalitatile din localitate cu care ne mandrim. Am nevoie , pentru aceasta, de cateva date despre tine si de o poza.
    Te sarut,
    Rodica

Comments are closed.