SKANDENBERG CU REGELE FRANTEI

Ludovic al XV-lea stim cine este. E un fel de Nostradamus al meteorologiei, un tip care toata viata a nutrit convingerea ca dupa el va veni un potop.
Pana de curand aveam motive sa credem ca s-a inselat, insa ultima expozitie organizata la Versailles ne-a pus pe ganduri.
Caci din octombrie 2008 pana in ianuarie 2009, la palatul de la Versailles  „a plouat” cu  „pisici si catei”, vorba englezului:

Aversele au cazut si in chip de homari:

Si nici iepurasii nu au intarziat sa apara:

Urmati de elefantei:

Toate aceste obiecte, desi in mare parte gonflabile, atarna destul de greu pe cantarul pietei de arta contemporana. Ele sunt creatiile lui Jeff Koons si au fost demult adjudecate la licitatiile din ultimii ani in schimbul a zeci de milioane de euro. De exemplu, in 2007, o inima de-a lui Koons costa 23 de miloane de dolari. Asta daca v-ati intrebat vreodata cam cat inseamna o inima mare..

                                                      

Cine este mai exact Jeff Koons? Este un artist american care valorifica in lucrarile sale imagistica  kitsch-ului, motiv pentru criticii de arta sa-i catalogheze stilul drept neo-pop sau post-pop. Dar Koons neaga existenta oricarei forme de ironie in opera sa: nu e nici un sens ascuns in lucrarile mele, spune el. Lucrarile mele sunt exact ceea ce par.

In ciuda aerului pasnic si multicolor, in expozitia de la Versailles s-au inregistrat si tensiuni. Nu, Jeff  nu l-a provocat pe rege la un duel de epoca. Artistul si-a asezat bustul sculptat in marmura langa portretul lui Ludovic si i-a propus suveranului un duel contemporan: skandenberg.

                                

                                               

                                           

                          Autor: Valentina Tirlea