SORIN ONCU

Sorin Oncu este un tanar artist timisorean cu un discurs angajat in problematica mediului inconjurator, in identitatea si drepturile omului, fapt ce reiese atat din proiectele personale, cat si din participarile sale la diverse manifestari colective. Proiectul ECO, expus  anul trecut la Galeria Calina din Timisoara, exploreaza estetica uratului tehnicist propunand o reflectie activa in fata unei naturi sufocate de reziduuri.

Cata importanta au avut studiile universitare in formarea ta ca artist?
Anii petrecuti ca student si masterand la Facultatea de Arte din Timisoara mi-au oferit o gama larga de informatii.  Am fost invatat cum sa raspund la anumite
probleme, insa nu am fost  invatat sa imi pun anumite probleme, din acest motiv sunt mai subversiv si acest lucru se reflecta si in creatia mea.

In afara de pictura, ce alte modalitati de exprimare plastica te preocupa?
Pot spune ca orice modalitate de exprimare care este in primul rand "vizuala" ma poate stimula in a o parcurge. Din modalitatile vizuale de exprimare pe langa
pictura, sunt preocupat si de animatie, picto-obiect, obiect, instalatie, asamblaj… toate modalitatiile de exprimare vizuala imi ofera solutii si permit o largire a orizontului.

Da-mi cateva detalii despre proiectul ECO. De ce ai ales o tema ecologica?
ECO este un proiect care a inceput cu schimbarea atitudinii fata de natura ca tema. Mi-am dat seama ca admiratia fata de lumea botanică nu este suficienta si ca trebuia exprimat acel activism ecologic. Am devenit  preocupat de schimbarea practica şi directa a unei situaţii. Proiectul conţine o serie de lucrări, care pentru a fi realizate au fost refolosite diferite materiale care poluează mediul. Lucrările care au fost expuse la galeria Calina abordează subiecte legate de protecţia naturii, de la reciclarea şi refolosirea unor ambalaje, la calitatea apei de la Parţa. 

Care sunt sursele tale de inspiratie?
De regula, ce ma revolta ma determina si sa lucrez, probabil din acest motiv ma simt bine in Romania,  ca sunt mereu revoltat. Cel mai frecvent sursele de inspiratie sunt legate de identitatea si drepturile omului.

Crezi ca arta este suficient de apreciata la noi in tara? De ce?
Cred ca in Romania indiferenta fata de arta este determinata de atitudinea fata de ora de desen in scoala generala. Pe de o parte, artistii in sine nu comunica foarte mult, creeaza un microcosmos in jurul lor, iar publicul interesat este foarte rar din afara mediului artistic. Pe de alta parte, oamenii in general nu acorda timp si energie pentru a intelege arta contemporana. Oamenii pleaca suparati din galerie ca nu inteleg arta, dupa 5 secunde petrecute intr-un spatiu de arta contemporana.

Ce iti place si ce iti displace la profesia de artist?
Imi place foarte mult partea de munca, intregul proces creator, cautarea unor noi subiecte si manifestarea fata de ele. Imi place implicarea prin mijlocul artei in efectuarea unei schimbari in societate si imi displace cand nu exista un raspuns din partea societatii.  

Ce proiecte de viitor ai?
In prezent lucrez la doua proiecte. Unul este numit "Tata, Tata" si este inspirat de adoptarea noului cod civil in 2009, care nu raspunde nevoilor sociale actuale, in ceea ce priveste relatia dintre persoane de acelasi sex. Cel de-al doilea proiect este legat de identitatea mea etnica si autonomia provinciei Vojvodina.

Cum iti petreci timpul liber?
Imi este destul de greu sa definesc timpul liber, am impresia ca tot timpul petrecut este liber pentru mine. Imi petrec timpul liber la fel cum imi petrec timpul
"ocupat", lucrand la diferite proiecte.

Numeste o carte care iti place si un artist pe care il admiri.
O carte care imi place este Catch 22 de Joseph Heller. Cand este vorba de artisti imi este mai greu sa ma hotarasc pentru un singur artist. De regula artisti care imi plac, imi plac doar o perioada de timp, nu am o afinitate monogama fata de creatia unui singur artist. Acum imi plac foarte mult lucrarile lui Dario Robleto.

Interviu realizat de Anca Leu

 Share

Alti artisti din Timisoara:  Ugron Reka

A aparut revista ArtClue, format print si web. Solicita revista in format pdf aici>>