ANTON OCTAVIAN

Scurtmetrajul de animatie Falling Down realizat de animatorul Anton Octavian a luat premiul intai la categoria animatie in cadrul festivalului Spune pe scurt.

Falling Down from Anton Octavian on Vimeo.

Ce studii ai urmat?

Am absolvit Facultatea de Arte din Timisoara in 2008.

La ce filme de animatie ai lucrat pana acum?

Intre 2007 si 2008 am lucrat la 5 scurt-metraje: Caseta Amintirilor , Whatever, Eat This!, Cadere Libera si The Fog.

The Fog from Anton Octavian on Vimeo.

Ai preferinte pentru an anume tip de pentru animatie?

Imi place tot ce tine de filmul de animatie, dar cel mai mult ma simt atras de animatia 2d. Mi se pare fascinant sa poti da viata unor pesonaje cu cateva linii si sa creezi lumi ce par reale, desi totul e plat.Tehnica 3D CGI desi e destul de utila, nu imi trezeste un interes particular.

Care sunt proiectele pe care le ai in derulare?

Acum sunt pe ultima suta de metri cu scurt metrajul My Friend is a Cloud (Prietenul meu e un nor) ce va fi gata in luna iulie. In paralel cu aceasta animatie mai lucrez si la un scenariu pentru un videoclip ce va fi lansat in toamna acestui an impreuna cu albumul unei formatii.

Ce parere ai despre filmul de animatie romanesc?

Despre filmul de animatie romanesc din ultimii ani nu pot sa ma pronunt pentru ca nu prea au fost multe productii. Din pacate sunt doar cativa oameni implicati in aceasta industrie si majoritatea lucreaza in publicitate.

Din ce cauza lipsesc productiile autohtone de animatie pe posturile tv romanesti ?

Din cate stiu productii autohtone de animatie la TV acum nu sunt. Cred ca de vina sunt televizunile din Romania pentru ca nu investesc in acest domeniu, politica acestora e de a cumpara un serial deja difuzat in afara de 3-4 ori, pretul fiind mult mai mic. O parte din vina cred ca se atribuie si telespectatorilor, marea majoritate inca mai confunda filmul de animatie cu desenele animate si daca nu e monden sau politic inchid televizorul. Sper ca in cativa ani lucrurile se vor schimba si o sa avem si noi, in Romania macar o facultate specializata pe filmul de animatie si un interes mai mare din partea televiziunilor.

Ce crezi despre ultimele productii Pixar, DreamWorks Animation, etc? Iti place filmul de animatie Up?

In general urmaresc productiile Pixar si mi se pare fascinant bugetul pentru fiecare film. Nu am reusit inca sa vad Up, dar din cate am vazut in trailer, batranelul Carl este foarte simpatic, amzuant, bine realizat.


Cum ti s-au parut scurtmetrajele de animatie realizate de studentii universitatilor din Canada si Franta?

Din Canada cel mai mult imi plac filmele celor de la Vancouver Film School, iar din Franta: La Poudrière, Supinfocom si EMCA. Unul dintre cele mai bune filme ce le-am vazut in ultimul timp e Gary, un scurt metraj realizat de 4 studenti de la Supinfocom.
Scurtmetrajul Gary este realizat de studentii Clément Soulmagnon, Yann Benedi, Sébastien Eballard si Quentin Chaillet – Supinfocom.

Gary from Gary on Vimeo.

Felicitari pentru premiul obtinut la festivalul Spune pe scurt. Ai participat si la alte festivaluri?

Multumesc pentru felicitari! ­čÖé
Filmele mele au fost selectate cel mai mult la festivaluri din Romania, dar am avut si cateva selectii internationale, cum ar fi Animacam (Ourense), One Minute Film & Video Festival (Aarau), Fest Anca – (┼Żilina), European Animated Film Festival – Balkanima – (Belgrade) s.a. Saptamana viitoare am sa merg la Constanta la Festivalul International al Producatorilor de Film Independenti – IPIFF cu Falling Down si The Fog.

 

Mai multe informatii despre Anton Octavian

www.antonoctavian.ro

www.antonoctavian.blogspot.com

www.myspace.com/antonoctavian

 

Interviu realizat de