Fragmentarium (1)

 F R A G M E N T A R I U M 

site-specific / video-performance

Proiectul a pornit de la un material video "fragmentarium" lansat initial ca documentare a unei actiuni performative legate de spatiul, aflat in dezmembrare,  de la Sala Ronda “CNDB-ocupat” (TNB).

In continuarea acestei actiuni a fost dezvoltat un concept de proiect vizual care propune performance-uri experimentale, in diverse locatii, conventionale si neconventionale, interioare si exterioare, cu scopul de a problematiza si analiza influenta reciproca spatiu performativ-performer, si de a explora conditionarile la care corpul este supus, si posibilitatile care i se deschid intr-un anumit spatiu. Cum afecteaza natura spatiului pe cel prezent in acesta, si, mai ales, cum e transformata si re-prezentata natura prin corpul performativ.

Natura fiecarui spatiu ofera conditii diferite, ce tin de structura materiei, componentele care-l alcatuiesc, imaginea de ansamblu, sensul-utilitatea care i s-a dat (in cazul spatiilor comunitatii umane) sau pe care si-o poate insusi omul (in cazul spatiilor naturale), de modul in care este perceput si inteles conventional, si, in unele situatii, de energia si semnificatia cu care este incarcata. Intrucat corpul este o parte integranta a spatiului pe care il ocupa, aceste conditii spatiale pot fi exploatate si folosite ca si conditii de posibilitate si realitate ale corpului. Cum integram corpul in materialul si realitatea spatiala, pentru a-i analiza si descoperi realitatea, si, mai ales, cum poate fi modificat felul in care este perceput si inteles un spatiu prin dimensiunea si realitatea performativa? Cum ne transforma si cum o putem tranforma?

Cum se pot influenta reciproc cele doua naturi, intr-o constructie omogena, in care proprietatile esentiale ale spatiului si ale corpului sunt evidentiate si potentate? Cum ne folosim de conditionarile existente (acceptand natura exterioara si pe cea proprie), dar si cum le putem transcende aducand si impunand noi dimensiuni, atipice spatiului respectiv?

Prin ce difera cele doua naturi, si in ce fel natura corpului poate prevala?

Ce anume, cum si pana in ce punct ne uneste cu spatiul la care participam, si in ce conditii putem avea grade sporite (sau diferite) de libertate? Cum accedem la libertate, prin intermediul conditiilor spatio-temporale date, sau prin deconditionare? 

Sunt doar cateva intrebari/directii pe care si le asuma performerii in conceptul actului performativ si problematicilor pe care le investigheaza proiectul. Este vorba de un proiect interdisciplinar care include relatia dintre artele vizuale, coregrafie, performance. Sustinut de un grup de performeri, creatori din domeniul artelor vizuale si avand un background comun, in sustinerea si cercetarea diferitelor procese coregrafice, din punct de vedere estetic,  si socio-politic, cat si din punct de vedere al diferitelor metode si tehnici dezvoltate in postmodernism : contact improvisation, body mind centering, real time composition, authentic movement. 

In acelasi timp prin implicarea in proiect a elementelor tehnicii video, de editare sau transmitere wireless ca si parte in egala masura performativa, sunt cercetate diferitele valente ale imaginii filmate, ale realitatii ‘narative’; paralele, desfasurate in diferite spatii, ale energiei cinetice, ale limbajelor performative experimentale care pot modifica constiinta perceptiva a receptorului.

Un alt demers esential privind ‘output’-ul proiectului ca finalitate propusa – inafara unui ‘spectacol-instalatie-performativa’ intr-un spatiu determinat – este si o documentarea video; un material care va fi promovat ulterior, la unul sau mai multe festivaluri artistice de video-film, ca productie independenta.O idee novatoare ar fi ca in paralel, acest material video sa nu mai fie numai sub forma unui CD/DVD clasic, liniar ci si sub forma editata a unui ‘calup’ de scurte proiecte video / ‘clip’-uri care ar putea rula din cand in cand pe ecranele video din oras, video billboard-urile din intersectiile mari, din statiile de metro etc.In acest fel vizibilitatea proiectului ar putea fi extinsa, in zona urbana, pt publicul larg.

 

Director proiect – Alexandru Patatics

Coreografie / performeri – Bogdan Draganescu, Elena Copuzeanu, Mihaela Dancs, Andreea David, Delia Oniga, Vlad Basalici, Nicoleta Enache, Paul Dunca, Ana Maria Costea

F R A G M E N T A R I U M este un proiect artistic interdisciplinar de grup, desfăşurat pe parcursul a mai multor luni, în diverse locaţii, produs de Fundația FORMAT şi finanţat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

 vezi partea a 2 a>>