MATEI ENRIC

Daca ar fi sa te descrii in 3 cuvinte, care ar fi acelea?
Spirit liber si creativ.

Esti absolventul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, sectia Arta Plastica – Patrimoniu Cultural. Ce rol joaca misticul in lucrarile tale?
Arta Evului Mediu, cea gotica si arta primitiva in general, degaja o anumita forta prin viziunea, misterul si dramatismul ei. Gasesc in spiritul acelor timpuri un teren fertil pentru arta contemporana, pe care incerc sa-l exploatez.

Ce te inspira, ce te inhiba atunci cand trebuie sa lucrezi la un proiect?
In fiecare nou proiect incerc sa gasesc o formula tehnica sau plastica ce nu am mai incercat-o pana atunci. Aceasta “joaca” sau mod de a experimenta este pe de o parte atragator, dar poate deveni si un impediment datorita noutatii problemelor ce se ivesc.

Ti-ai dori un public anume?
Publicul, criticii de arta si uneori chiar artistii, au tendinta de a incadra o lucrare intr-un anumit curent, catalogand-o astfel fara a o privi sincer si a spune daca merita atentia sau nu. Evident, este mult mai facil sa o incadrezi intr-un curent, decat sa evaluezi daca artistul transmite ceva prin acea lucrare sau nu.
Pe de alta parte, cred ca in general fiecare artist are publicul pe care il merita. Cei ce viziteaza o expozitie sau atelierul meu si gasesc ca lucrarile mele transmit ceva, raman deseori in contact cu mine, si se creeaza o relatie de prietenie. Iar acest fapt ma bucura.

Ce crezi ca te defineste ca si artist?
Prin arta mea, incerc sa preiau elemente apartinand unui alt timp, pe care le traduc intr-un limbaj propriu artei contemporane. Compozitiile mele, modul in care se decupeaza lucrarea de spatiul neutru al peretelui, raportul dintre elementele compozitionale, toate au rostul de a crea un spectacol vizual, de a transmite o stare si au ca fundament armonia ce exista in natura.
Incarcatura dramatica a artei gotice si diferitele elemente caracteristice ale artei monumentale primitive, dau o anumita amploare lucrarilor mele, o anumita forta intrinseca.

Cu ce grup sau muzica simti ca ai afinitati?
Negura Bunget.

httpv://www.youtube.com/watch?v=EWP53sDeJSE&feature=related

 

Share