Picto-rama zilei: Andrei Tudoran

 

Internet Mythologies:

Andrei Tudoran

Sunt interesat de studierea interacţiunilor şi influenţelor pe care le suferă fenomenul pictural în contemporaneitate, fenomen artistic considerat tradiţional prin excelenţă, ce-şi „upgradează“ însă premisele formale, conceptuale, strategiile de creaţie. De-a lungul istoriei sale recente, pictura a suferit treptat, succesiv, diverse mutaţii ce ţin de instrumentarul specific ei.

Proiectul,,Internet mythologies” reprezintă ultima etapă a proiectului meu de disertaţie, etapă constituită din interpretări plastice personale ale unor picturi cu notorietate universală, aparţinând trecutului: Naşterea Venerei (Sandro Botticelli), Eros (Caravaggio), Celetreigraţii (Rubens), Marea Odaliscă (Ingres), Sfântul Ieronim (Simon Vouet- un caravaggist de secol 17).

Opţiunea mea pentru un astfel de subiect poate fi argumentată prin faptul că documentarea imagistică pentru acest proiect este constituită din cautări de imagini accesibile prin conexiunea la internet. Am folosit cuvântul ,,mitologii“ întrucât discursul meu plastic foloseşte reproduceri ale unor picturi cu un anumit caracter mitologic sau religios.

Mă autoevaluez ca aflându-mă într-un spaţiu al picturii eclectice, cu ecou mai mult sau mai putin postmodern, pictură ce imbină destul de fragmentat date stilistice diferite: folosesc o triplă alăturare de elemente constitutive unei imagini finale: background-ul format din partea de reproducere mimetică a lucrărilorconsacrate de istoriaartei, o apariţie creatoare de semnificaţii anecdotico – sexuale,  compusă din reprezentări ce se încadrează unui realism fotografic şi o altă inserţie de elemente ce trimit spre o contemporaneitate proximă: suprafeţe picturale ce trimit destul de descriptiv la o interfață cu iconițe Microsoft Windows.
Am ales zona sexualităţii vulgare şi a comentariului ironic privind această zonă, deoarece mi se pare că formează un contrast evident, şi destul de expresiv, cu imaginile picturale ce trimit într-o lume de inspiraţie mitologică, o lume a sacrului, ce este ilustrată prin personaje alegorice şi un anumit tip de simbolism caracteristic.

http://andreitudoran.blogspot.com/

Recomandat de Elena Andrei
 

  Share