Picto-rama zilei: Loredana Novotni

SacRed

Loredana NOVOTNI

Esenta lucrarilor mele provine din arta precolumbiana, însa conceptul tehnic este în ton cu arta moderna (mai ales asamblarire, designul si executia ilustreaza contopirea traditiilor populare si a înnoirilor avangardiste). „Primitivul se identifica în mare masura cu complexul de mituri, si ornamente din arta precolumbiana.

Decorul este dispus în asa fel încît sa sublinieze liniile croielii si odata cu aceasta cele ale corpului omenesc. Prin crosetare am obtinut o suprafata cu o textura buclata. Câmpurile ornamentate sunt dispuse atât in partea superioara a produsului cât si în cea inferioara. Ornamentele abstracte rezulta din stilizarea prin reducere a semnificatiei originare a unor elemente realiste înconjuratoare. Cele mai vechi si mai simple elemente ornamentale ale acestei categorii sunt punctul si linia din care se obtin compozitii ornamentale prin combinarea lor.

Faptul ca majoritatea simbolurilor magico-religioase arhaice se regasesc în ornamentica actuala a majoritatii popoarelor, m-a determinat sa creez forme (adesea simbolice) care amintesc de plastica abstracta a civilizatiilor neolitice.

Proiectul meu pune laolalta unele dintre cele mai potente semne si imagini sacre ale lumii stravechi, în centrul atentiei fiind America Precolumbiana, si ne inspira din arta, ritualuri, mituri si spiritualitate. conceptul mini-colectiei mele ´´SACRED´´ îsi are radacinile în mitul sacrificiului si simbolistica sângelui, zone în care am gasit inspiratie si frumusete în contemplarea vietii si a morti în atmosfera cosmica.

Lucrarile mele sunt orientate catre originile primitive ale fiintelor omenesti si se înscriu într-o traditie artistica cu origine arhaica, a caror functie principala este aceea de a exprima prezenta sacrului. Siluetele inalte si filiforme trimit la ideea de spatiu, de înaltare. Am modelat silueta cu tentatia de a întregi totul printr-o linie continua dar limitata în spatiu, alungind figurile, axându-le pe verticala, stabilind astfel o analogie între lumea carnala si cea spirituala.

Culoarea rosie este o culoare carnala, reprezinta sângele, si constituie un simbol fundamental al principiului vital si al destinului uman limitat. Mesajul, continutul de idei, se învârte în jurul unei teme socio-culturale prezentând o impresie personala despre conditia omului în lume si modul în care acesta comunica.

Lucrarile mele evoca relatia cer-pamânt, materie-spirit, trup si suflet. Culoarea rosie are un rol fundamental în lucrarea mea pentru ca rosu este culoarea focului si a sângelui, a dragostei si a vietii, a sperantei si a sacrificiului. Rosu pasional, soarele si sângele au simbolizat întotdeauna principii primordiale. Sângele are o semnificatie mai profunda, fiind un element de comunicare între generatii, indivizi, specii, un fel de element chimic cu valente infinite, prin care se învinge timpul. Sângele este simbolul vietii terestre, exprima gravitatea unei situatii interioare, launtrice. Este o culoare carnala, pamânteasca, fiind o cale spre explorarea emotionala. Se crede ca sufletul, puterea oamenilor si animalelor se afla în sângele lor. Din aceasta credinta au derivat toate riturile de sacrificiu sângeros, cand zeilor supremi sau celor care patronau viata si cresterea plantelor le erau sacrificati oameni sau animale. Sângele devine astfel un simbol al imortalitatii.

Studii si activitate artistica

2011- MASTER, Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca, Specializarea Design Vestimentar

2009- Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte Vizuale, Specializarea Arte Decorative

2009-Membra a Asociatiei D´Art, Oradea

26 iunie-6iulie 2011- Expozitia mini-colectie  de absolvire "SacRed" in cadrul Expozitiei Absolventilor UAD la ExpoTransilvania

1 iunie 2011- Prezentarea colectiei de grup "Introducing Black" in cadrul Festivitatii de premiere Expo Maraton, Cluj Napoca

30 mai 2011- Prezentarea colectiei de grup "Introducing Black" in cadrul evenimentului Miss Universitas, Cluj-Napoca

18 martie 2011- prezentarea colectiei personale "Sailor Lolita" in cadrul evenimentului Balul Balurilor , Oradea

1 februarie 2011- Expozitie de grup de semestru in cadrul Facultatii de Arte si Design Cluj-Napoca

03 iunie- 10 iulie 2010- Expozitie de semestru de grup in cadrul Facultatii de Arte Decorative si Design Cluj-Napoca

23 mai 2010- lansarea colectiei vestimentare personale "Gheisa" pentru sezonul toamna’iarna 2010-2011 in cadrul evenimentului Bucharest Fashion Brunch

28 iunie 2009- Sustinerea proiectului de Licenta -prezentarea colectiei personale "Sailor Lolita"

23 aprilie 2009- Prezentare de moda de grup, cu tinute din materiale neconventionale, in cadrul proiectului organizat de Ziua Pamantului de catre Asociatia D’Art Oradea- "Natura pentru arta-arta pentru natura"

23 iunie 2008- Prezentare de moda de grup, colectiile "Lumea gandacilor" si "Cubism", in cadrul evenimentului International Miss Bikini World, Malta

24 aprilie 2009 – Prezentare de moda de grup , colectia "Lumea gandacilor", in cadrul lansarii oficiale a Asociatiei D´Art in Posticum Centrum Oradea

20 aprilie 2008- Prezentare de moda de grup, colectia "Cubism", in cadrul Cetatii din Oradea

  Share