Picto-rama zilei: Mira Marincaş

 

Orange Acces – portocala de inspiraţie filmică, Kubrick ca şi rezonanţă, devine simbolul şi forma comunismului. Aceste coji de portocală au devenit jurnalul celor şase ani pe care i-am petrecut şi arhivat ca atare, sub comunism. Lucrările prezintă o arhivă a memoriei afective – sărbătoarea şi excepţia era portocalie.

Roşul era pentru drapel, pentru ciocan şi seceră, pentru defilare în public, iar acasă şi sărbătoare însemna portocaliu: o portocală. Trebuia să aştept până mama tăia cojile şi făcea o floare stea în jurul miezului. Urma desprinderea feliilor în parte, coajă floarea mai ceda sub greutate şi se dubla de floarea fruct. Ritualul. Portocala se desface sub formă de floare stea. Nu aveam două portocale, totul trebuia să fie perfect, eram prea mică, atingerile erau strict vizuale. Portocala şi cuţitul erau în mâinile mamei până mă fac mare.

La şase ani educaţia mea ideologică şi politică a fost şi a rămas vizuală; culoarea de portocală, forma de portocală, zeama lipicioasă de portocală şi NU. Un lung şir de ce nu am aveam voie, nu se găsea, nu se atinge, nu şi nu şi nu. Totul pentru ochi lumii şi pentru negaţie. Orange… vorbeşte despre arhivarea afectivă, …Acces despre postcomunism, despre iluzia de libertate numit democraţie, acces nelimitat la produsul în sine.
 

  Share