UGRON REKA: Limite, libertate, conformism

Ugron Reka ne vorbeşte despre limite, libertate şi conformism. Lucrările sale sunt un act constatator al aspectului consumist al vieţii noastre cotidiene: pierderea identităţii şi standardizarea sub aparenţa pluralităţii şi bogăţiei. Trăim într-o lume în care nu mai avem control şi pe care trebuie să o asumăm ca atare. O atitudine critică, dar cu scop terapeutic.

Shop, 2009, manechin pictat cu acrilic

Ce m-a determinat să aleg acest drum? Prin clasa a III-a am început să fiu interesată de orele de desen. Talentul s-a arătat destul de repede, lucram foarte mult la temele pe care le primeam şi aveam mai multă răbdare decât ceilalţi. Profesorul nostru de desen îmi cerea să mă opresc din lucru pentru că deja se terminase ora şi voia sa meargă în pauză. Marea schimbare a avut loc prin clasa a VII-a când în şcoala noastră s-a mutat Liceul de Arte Plastice. Era cu totul altă lume. Directorul şcolii ne-a dus prin clasele lor şi am rămas fascinată de ce am văzut acolo. Atunci m-am hotărât sa dau la Arte.

Îmi plac provocările… Majoritatea lucrărilor mele sunt picturi, dar nu mă opresc la acest gen. Îmi plac provocările, îmi place să experimentez, nu-mi place să mă repet în ceea ce fac. Fiecare lucrare e un alt univers, chiar dacă lucrez la o serie cu acelaşi concept. Pe primul loc e conceptul, urmează expresivitatea şi pe urmă plasticitatea. Combin grafica computerizată cu pictura, fac şi picto-obiect, colaje.

Tot ceea ce mă înconjoară mă inspiră. Prin lucrări încerc să trag un semnal de alarmă asupra problemelor noastre cotidiene, existenţiale. Nu pot să rămân indiferentă, nu încerc să evadez, subiectele alese fiind de actualitate.

Proiectul Plastic People. Aparţin unei generaţii de artişti care, încă din perioada formării, se confruntă cu un univers social şi cultural dominat de prestigiul informaţiei rapide şi continue, de presiunea mediatică şi depresiunea consumistă. Tema proiectului Plastic People este CONSUMISMUL.
Susţin un program cu un angajament cultural ofensiv şi formulez o atitudine critică faţă de politicile manipulării, dezorientării afective şi spirituale, specifică societăţii de piaţă. Încerc să atrag atenţia că suntem, în realitate, captivi într-o lume artificială, ale cărei contururi ne scapă,aşa cum ne scapă în totalitate şi controlul ei. Manechinul dezgolit al vitrinelor, un element care se repetă în lucrările mele,este un “strigăt” împotriva societăţii în care suntem obligaţi să trăim şi căreia trebuie să ne conformăm.

[slideshow=93]

Cum se împacă profesia de artist plastic cu cea de galerist? Pot afirma că foarte bine. Contactul cu arta şi cu artiştii mă ambiţionează, îmi deschide noi orizonturi spre creaţie. Când am început să lucrez în calitate de galerist, m-am reapucat şi de pictură.

Cât de apreciată este arta în Timişoara? Foarte puţin. Nu există public pentru expoziţii, cea mai mare problemă cu care ne confruntăm fiind lipsa educaţiei vizuale în general. De vină este tot sistemul în care trăim. În Occident, copiii sunt familiarizaţi din clasele primare cu arta. Au programe speciale, sunt duşi de către dascăli în galerii, muzee. Nu poţi să ai pretenţia ca cineva să intre într-o galerie de artă, dacă nu a avut nicio tangenţă cu arta până atunci.

Cum se raportează un artist român la piaţa internaţională de artă?  Avem foarte mulţi tineri talentaţi în România. Unii reuşesc să se afirme şi pe plan internaţional. Drumul este foarte greu şi lung, trebuie multă muncă, perseverenţă, un bun manager şi nu în ultimul rând mult noroc. 

O carte, melodie preferată? Cartea preferată este romanul Frida, scrisă de Barbara Mujica. Nu am o melodie preferată, ascult muzică în funcţie de starea de spirit pe care o am.

httpv://www.youtube.com/watch?v=W_Tvg2sbAN8

Alături de cine mi-ar plăcea să lucrez la un proiect? Nu pot să dau un sigur nume. Mi-ar plăcea să lucrez alături de mai mulţi artişti, în special străini, pentru schimb de experienţă, contact cu altă cultură, viziune. Dacă mi-aş permite financiar, aş călători mult.

Planuri de viitor? Momentan mă pregătesc pentru o expoziţie personală care o să aibă loc în noiembrie, anul acesta, la Bucureşti.

 
Share

Anca Leu

Articolul a aparut in revista ArtClue, format print si web. Solicita revista in format pdf aici>>